top of page

Військові застосування ШІ

Trends4U

26 лист. 2023 р.

Військові застосування ШІ

Цього тижня трапилася цікава стаття з Foreign Affairs, яка стає ще цікавішою з огляду на два великі військові конфлікти за останні кілька років і бум ШІ-додатків.

Навіть у той час, коли політика і нормативні акти щодо контролю за ШІ ще тільки розробляються, ШІ вже трансформує безпеку і військові технології.


  • ШІ активно використовується в спеціальних операціях. У 2002 році група швидкого реагування використовувала квадрокоптер, керований ШІ, для рейду на конспіративну квартиру. Безпілотник від Shield самостійно переміщався будівлею, передаючи командиру відеоматеріали в режимі реального часу і допомагаючи виявити головну ціль.

  • ВПС США починають використовувати ШІ для розподілу ресурсів і прогнозування того, як одне рішення може змінити цілу програму і бюджет. Наприклад, збільшення кількості літаків F-35 у ВПС можна легко проаналізувати за допомогою платформи розподілу ресурсів на основі ШІ, яка покаже витрати і вплив на персонал, бази і наявність літаків.


  • ШІ вже використовується розвідувальним співтовариством США і командуванням бойових дій для аналізу величезних обсягів даних, як секретних, так і несекретних. Наприклад, АІ допоміг передбачити події 24 лютого. Крім того, ШІ Rhombus Power допомагає стратегічному командуванню США виявити переміщення ракет з ядерними боєголовками, які раніше було важко виявити.


  • ШІ може надавати підтримку військовим операціям й іншими способами. У разі якщо противник глушить або атакує командні та комунікаційні мережі, ШІ може допомогти переспрямувати інформаційний потік, щоб забезпечити зв'язок і ситуаційну обізнаність між датчиками, особами, які ухвалюють рішення, і стрілками. А деякі додатки ШІ, що розробляються нині, дають змогу одній людині керувати кількома безпілотними системами (рій безпілотників у повітрі, на воді або під водою).


Але ШІ також становить серйозні ризики. ШІ вже прискорює поширення дезінформації в Інтернеті та сприяє ненавмисній дискримінації, а хіміки та біологи довели, що ШІ може синтезувати хімічну та біологічну зброю.


У лютому 2020 року пентагон, з огляду на ці ризики, випустив звід етичних принципів, що регулюють використання ШІ. Пентагон також заборонив використання ШІ у своїх ядерних системах управління. А 6 листопада США і Китай вперше провели переговори з контролю над озброєннями, цього не відбувалося з часів президента Обами.


У чому тренд?

Кількість конфліктів у світі постійно зростає. За даними Університету Уппсали, з 1950 до 1959 року відбулося 158 конфліктів, з 2010 до 2019 - 453.


Як це застосувати? Якщо ви готові працювати у ВПК, бути невиїзним і мати інші обмеження - це один із найдинамічніших і технологічних сегментів і в США, і в Китаї, і в Україні, які найшвидше зростають.

bottom of page